от Hard_Cat » Съб Май Съб, 28 Май 2011 23:38:29 +0000, 2011 11:38 pm
Относно Pikes Peak, бих искал да споделя малко инфо. Състезанието се провежда в планините на Колорадо. Чудих се известно време, защо им е на пилотите да карат такива изстребители с почти 1000 к.с. Оказва се, че стартът е на 2800 м надморска височина и след 10 мин и 1 сек., според "Чудовището" /Японския пилот със Сузуки SX4/ колите се качват на 4300 м височина. Това е много сериозна денивелация от 1500 м и крайната точка е на 1/2 от височината на вр. Еверест. Предполагам се досещате, че както хората страдат от липса на кислород, така и моторите. И много би ми било интересно да разбера, колко от 910-те коня, остават на разположение в машината в последния километър от трасето. Каква ли би била BHP-то на този мотор на Нисан, който е в Дачията, ако се измери на финала? Предполагам, че 910 коня са BHP /чиста двигателна мощност/. В един от епизодите на Топ Гиър отпреди 2-3 сезона, имаха изкачване с три вида джипа в най-високите планини на Южна Америка и понеже решиха да проверят, как ще се чувстват и те, и машините на 5000 м, минаха нарочно по такъв път. Оказа се, че малко след 5000 м нямаха вече никаква възможност да дишат, а колите просто спряха да вървят. Та явно затова и такава мощност слагат в тия коли. Ето и клип на опит за чупене на собствения си рекорд от японеца:
от Dragan_Trial » Нед Май Нед, 29 Май 2011 08:41:28 +0000, 2011 8:41 am
За техниката няма невъзможни неща ... нищо не им пречи за 10-20 километра да приготвят една бутилка с кислород и да се движат и във вакуум ако искат. За мен най-шокираща е самоубийствената публика (справка, виж минута 4:20 от филмчето по-горе) и произлизащата от това смелост на пилотите... Вероятно тези 1000 конски сили им трябват за да остават черни следни не преди завоя, а след него - загледайте се! Вероятно пилотите нямат навигатор, който да им казва какъв завой следва, защото доста неуверено работи с газта, ако се заслушате. На три пъти излезна от пистата - то не бяха конуси, не бяха бали със сено ... ще трябва още да се потруди за нов рекорд!
Иначе по доста подобен път ми се наложи да мина във вторник в Турция от град Фетхие на север. Тръгнахме в 6 часа сутринта при 0м надмосрска височина, а след половин час със средна скорост 30км/ч (тоест около 15км) вече бяхме на 1800м според GPSa. Разликата е, че аз карах на първа, а тия пичове карат с над 100км/ч. Ама моят път беше по-тесен - назад, напред.
Местоположение: София Автомобил: Sandero I 1,5 dCi 85 hp 2010 / Lodgy II 1,5 dCi 115 hp 2019
Тези от Елиа как пък не измислиха нещо друго за този Дъстър! Тези ролбари са толкова противни и досадни, че е тривиални и банални, даже. На цвят са го докарали, ама на нищо друго. Поне и ролбарите да бяха черни.
от Hard_Cat » Чет Мар Чет, 15 Мар 2012 22:30:26 +0000, 2012 10:30 pm
Мен нищо не ме кефи от ЕЛИА. А задните стопове със светодиодите са една шапка пари. Има ги афтърмаркет. Тези от ЕЛИА повтарям, че не правят нищо стойностно с Дъстър.
от Hard_Cat » Пон Юли Пон, 30 Юли 2012 19:36:05 +0000, 2012 7:36 pm
Голям смях са тези от ЕЛИА -
"Още от промените при този пакет от доработки включват модернизирано окачване, водещо до снижен клиренс и по-твърда и респективно по-стабилна возия, както и нова изпускателна система"
"Отзад вече са налични четири респектиращи ауспухни накрайника, а за капак на тази ефектна и същевременно стилна визия, хората от Elia са монтирали черни 20-цолови лети джанти "обути" с гуми с размер 245/35."
Добре поне, че са препрограмирали, та е станал с 15 к.с. повече. Само, че няма да се усетят, с всичките тези накичени цигании. Някой в тази ЕЛИА-студия е много зле откъм външен дизайн. На черния мат, тези кръглите прожектори, забити в релсите, изглеждат като на охлюва рогцата. Как пък не сложиха едни правоъгълни прожектори, като ще правят външен тунинг и не ги сложиха на напречна релса!
Едно единствено нещо ми харесва при оранжевия - заличаването на никелираната пластмаса на предната решетка. Дали да не дам и аз моята някъде да се обработи подходящо? Ако искате да плакнете очите, ето нещо по-подходящо - от 0:30 мин. нататък: