Дачия Форум

София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Споделете чувства и снимки от пътешествията си с Вашата Dacia

София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Мнениеот GripenBG » Чет Май Чет, 26 Май 2016 08:17:44 +0000, 2016 8:17 am

Основната идея е да дам представа за разходите по пътя с актуални към днешна дата /24.05.2016 цени/

Май месец - почивни дни много. Бяхме запланували това пътуване още февруари и успяхме да го реализираме. И така всичко по реда си.
Подготовката беше още с резервацията на апартамент в Будапеща през booking.com / препоръчвам го като едно от сигурните решения от гледна точка на достоверност на предварителната информация/. Обща цена на 3 нощувки за 4-ма човека 177 EURO в апартамент в центъра на Будапеща. Съществената подготовка започна една седмица по-рано от тръгването и се състоеше в закупуване на електронни винетки за Унгария и Румъния /идеята беше ако е лудница на Сръбско - Унгарската граница от емигранти да се мине през Румъния, но за щастие не се наложи/. Винетките ги закупих като започнах от този сайт : http://www.vinetki.eu/ и след това по съответните линкове си ги платих онлайн. И двете винетки са в електронен вариант, като ги разпечатах /изпращат pdf файл/ и си ги носех с мен. В Унгария винетките се проверяват от камери по пътищата и се сравняват с наличните закупени в тяхната база данни. Накрая ще сложа и списъка с всички разходи. Мислих да потеглим към 5:00 сутринта, но изместихме тръгването към 2:00 за да не хванем смяната на дежурните по границата.
В 1:30 Дъстера беше натоварен с багажа и в 2:00 всички бяха събрани в колата и потеглихме. Ресетнах БК на OMV след тунела в Люлин, напълних до горе с бензин и потеглихме.
Пътя от София до Калотина е добър и не беше натоварено по това време с оглед на предстоящите 4 почивни дни. На границата минахме без проблем / нашите граничари поискаха и талона на колата/, сръбските само вкараха личните карти в системата и това е.
След границата пътя е двулентов, но добър и позволява каране доста по-бързо от позволената скорост / силно препоръчвам спазване на ограниченията, за да се спестят следващи "забавяния и разходи", а о граничения има на всяка отбивка /като при нас от 90 на 60/. До Ниш има оста ремонти по пътя, но това не се отразява на скоростта на придвижване. Има и пуснат участък на магистралата, който липсва на навигацията и караме малко през полето според нея. Има участък с тунели без осветление, на които на "чист български" пишеше "Палете светло" :). Доста колоритно и красиво, но имайки предвид часът - към 4;00 не видях много, а в колата вече всички спяха. След като стигнахме до Ниш се качихме на магистралата за Белград през "Путарница" :) това са станциите за плащане - натискаш един бутон на бутката и ти дава картонено билетче като ти записва номера на колата и показва каква категория е конкретния автомобил.
Следва скучен и равен участък магистрала до Белград / нищо за гледане и нищо за снимане .../ Поне аз не видях някаква промяна и в пейзажа и в населените места с изключение на някои странни букви в табелите :). Спряхме за "пиш" пауза на едно OMV по магистралата и след кратка справка с цените установихме, че няма съществена разлика на базовите продукти изчислено в български лева.
Преди Белград платихме за магистралата, която сме ползвали - подаваш билетчето, което си взел на влизане и ти казват сумата в динари, но тя се изписва и на едно табло отпред и в ляво пред колата - номера, типа автомобил и сумата ти свети червено пред теб. Плащаш и продължаваш.
Като стигнахме Белград се подведохме по табелките за Нови Сад, които ни изведоха от магистралата, което ме накара за пореден път да установя, че не трябва да се доверява човек на жена за навигация и посоки :D. Както и да е, след около 5 километра последва "Преизчисляване..." и след минаване през два-три красиви и живописни квартала на Белград бяхме на магистралата за Нови Сад. Впечатленията ми от сръбските шофьори - ами... на Балканите сме си... типично "софийско" натискане и мушване по дупките и в насрещната лента на светофарите, което пък позволява да си караш като в къщи... но на собствен риск.
След като излязохме от Белград се качихме на магистралата за Нови Сад - "путарница" - билетче и към Нови Сад. Дълго и скучно - рани пътища, магистрала и нищо интересно около пътя.
Тъй като бяхме доста подранили решихме да разгледаме Нови Сад. Слязохме от магистралата, като платихме по познатия начин. В Нови Сад за мое съжаления зоните за паркиране са платени, а работят и в събота до обяд. Въпреки, че се опитах да се ориентирам как става плащането с телефон и яснотата, че изпращане на SMS няма да е хич евтино не успях да се справя. Решихме да ползваме автоматите за паркиране, но за тях трябват определено количество монети, които разбира се нямахме... пихме по едно бързо кафе, като оставихме колата на един относително скатан паркинг зад блоковете по булеварда и потеглихме. Категоричния отказ да платим в евро кафето и още по категоричния да ни развалят в монети ме накра да си създам определено мнение за Нови Сад или поне за отношението към чужденците. Дано да е било просто късмет от наша страна.
В Нови Сад се наложи и първото зареждане на гориво - напълних до горе на BP , навигацията намери доста близо и по път бензиностанция без проблем, платих с карта и потеглихме към границата, Пак качване на магистралата и плащане. До Суботица скука - круиз контрол включен и зяпане, но нищо интересно по пътя.
Пропуснах да отбележа ОГРОМНОТО количество български коли през цялото време / ОГРОМНО - около 80% от всички не сръбски регистрации бяха български./
След като стигнахме Сръбско - Унгарската граница /нямахме информация каква е ситуацията/ се оказа, че няма никакво забавяне - проверка на личните карти от сръбска страна и малко по-сериозна проверка на Унгарската граница - оглед под предните седалки и отваряне на багажника без да се вади нищо от него.
На около 50 метра от бариерата на унгарска територия има пункт, на който продават винетки за Унгария за тези, които не са си купили предварително. Приемат плащане в евро и флоринти. Тоалетните са по 1 евро :) :) :).
От самия граничен пункт до Будапеща е магистрала - отново скука и нищо интересно за гледане. Това, което ми направи впечатление е факта, че там където магистралата минава до сгради и дворове има издигната стена от някакви панели с цели може би звукоизолация, но и не позволява да видиш нищо. След стотина километра установихме, че ще пристигнем с 4 часа по рано от уговореното - т.е. към 11:00 часа тяхно време бяхме на 100 км от Будапеща. Решихме че е време да спрем и да пием бира / а някои които карат кока-кола/ Спряхме в Кешкемет, поне така аз си превеждам името/. Приятно градче, доста разлято / с голямо разстояние между къщите поне там откъдето минахме/. Намерихме един търговски център с кафе и решихме да направим справка за цените на продуктите. Бира има всякаква и цените са като в България с малки изключения нагоре от около 10%. Примерно кен местна бира е около 80-90ст, а вносната 1,20 - 1,40лв. Колата е приблизително на същата цена. Всичките справки се правиха с помощта на приложение за андроид, което смята от всяка една валута в друга такава - цъкаш цената във флоринти и ти излиза веднага в лева.
След като пихме кафе и по две бири за пътниците платихме общо 11лв за 4 бири, 1 кафе, 1 кола и 1 спрайт.
Потеглихме към Будапеща след около 2 часа мотаене, пазаруване на бира и кока-кола и разни неща за хапване.
Пристигнахме в Будапеща след около час и нещо и понеже бях вече пргледал google street view маршрута има идея в коя лента да се престроя, но интересното е, че в Сърбия и Унгария за по-важните отбивки ми излизаше "геймърски" вариант на отклонението със стрелки за правилните ленти, което определено помага.
Доста бързо намерихме адреса /с малко ходене/ поради моя грешка при задаването на номера, но имайте предвид че разстоянията между номерата са доста и не става за носене на багаж на ръка :).
Паркирането е по зони и в почивните дни безплатно на ясно очертани за това места. Паркирах на 100 метра от апартамента в центъра и там колата седя 2 дни - до понеделник сутринта. Безплатно е от 18:00 вечерта до 8:00 сутринта и събота и неделя.
В понеделник към 7 сутринта закарах колата на платен паркинг / има няколко - избрах по-евтиния, а не по-близкия - цената е 260 флоринта на час за през деня 8:00 - 18:00 и 180 флоринта на час през останалото време.
След като се настанихме започна и обиколката на града. Няколко пояснения - подготовката за самия град се заключаваше в проверка на интересните места за разглеждане в интернет - разположения, позиции и... приблизителна дистанция до тях /което се оказва силно подвеждащо :) :) :) :)... Оказа се обаче, че човека, от който взимаме апартамента предлага билети за туристически автобус . http://www.hop-on-hop-off-bus.com/big-bus-tour_22332?rmsrc=1&_$ja=tsid:36801|cid:166589357|agid:10334860277|tid:kwd-41828764062|crid:74449841477|nw:g|rnd:10844085470493847280|dvc:c|adp:1t1&gclid=CN3LstLp98wCFU4o0wodZZwIug.
Тази оферта включва - 48 часа ползване на автобусите по този маршрут - взимаш го от спирка - отиваш до определена забележителност - разглеждаш примерно час и половина и се качваш на следващия такъв автобус и отиваш до следващата забележителност. Маршрута е така ситуиран, че покрива всичко, което бях извадил от интернет, но не успяхме да обходим. Също така в тези билети са включени 2 / две/ екскурзии с лодка по реката. Ние платихме по 6000 флоринта на човек, което е приблизително 35лв и 2 дена ползвахме тези автобуси, като обществен транспорт. Само двете разходки с лодка са по-скъпо като цена, ако не са в пакета. Маршрутите са разделени по цветове / цена и в някои случаи се сприпокриват.
Няколко думи за Будапеща - изключително красив град, с максимално атрактивно представяне на всички забележителности особено вечер. Изключително добра организация откъм туристическа гледна точка на фирмата, която се занимава с автобусите, които ползвахме : няколко пъти ни казваха кой автобус може да ползваме като нашия не идва и маршрута се препокрива с този на друг цвят/цена автобус.
Вечерна Будапеща категорично не се наемам да опиша... трябва да се види просто.
Другото нещо - 2 дни и половина са АБСОЛЮТНО НЕДОСТАТЪЧНИ за да разгледаш града.
След престоя ни вторник сутринта потеглихме обратно.
Взех колата от платения паркинг, като платих 5180 флоринта за около 25 часа. Интересното беше стигането до апартамента - разстоянието е около 500-700 метра... нооооо... пресечката е от другата страна на булеварда и се оказа че по този булевард няма ляв завой, просто няма на 4 или 5 кръстовища след тази пресечка няма и се наложи да се върти през кварталите и преките за описването на пълна детелина за да мина от другата страна на булеварда. Ако си бях в София... ние си знаем :).
Вече с доста прилична ориентация на къде отиваме, но и не без помощта на навигацията потеглихме обратно. Зареждане след Будапеща догоре / минавка сериозна с Шел Унгария - цена на бензина Shel Fuelsave - 2,38лв /
Пътя обратно вече го знаех и нямаше нищо различно. Спирка в Кешкемет за харчене на останалите флоринти - подаръци, сувенири... силно препоръчвам избягването на закупуване на сувенири от самите забележителности - разликата в цента на някои от тях е в пъти. Пробвайте някой супермаркет или някъде от магазин.
Малко след Будапеща посока Сърбия има ремонт, който леко забавя движението, но е за около 5-6 км и не се отразява на пътуването. На унгарската граница видях този път лагера на емигрантите от сръбска страна, който толкова беше коментиран по новините. Малък е и е в страни от самия граничен пункт.
След това Суботица - Нови Сад по магистралата - плащане и после към Белград. Тук разбрах, че всъщност магистралата минава през Белград практически без да се налага да слизаш от нея. Ограничението е най-малко 80км/ч през самия град. Последваха няколко престроявания тип "софийско околовръстно" :) :) :), но всичко това на висока скорост. Малко след Белград спрях за ново зареждане и отново - 80% коли с българска регистрация...
До Ниш стигнахме бързо и малко след Ниш спряхме на едно малко Еко да се събудя, че разходките и километрите си казаха думата. На тази малка бензиностанция с 2 колонки се изсипаха 2 автобуса български туристи... и стана една.
Потеглихме отново и тук се сблъсках с първата дразнеща и опасна проява на пътя... и то познайте - шофьор на български автобус. Тъй като съм си на круиз контрол не променям скоростта, но явно той беше назад с времето и след като кара 2-3 километра "на гърба ми" реши, че ще изпревари в завоя и съответно срещу идваща кола... сигурно го е засърбял задника, но имайки предвид какви са шофьорите на автобуси у нас.. едва ли му е станало неприятно...
След това минахме по светло през Ниш - красива гледка на планините около града, която бяхме пропуснали на идване. След това тунелите и на границата.
От там София и благополучно в къщи.
Това е в най-общи линии и съкратен вариант описанието на разходката от транспортна гледна точка, а спомените са неописуеми.


ПЪТ: 1532 км

Среден разход по БК 7.6/100км
/тъй като имаше на тръгване и остана на връщане около 1/3 резервоар не съм засичал от колонка до колонка, а и не ми представлява интерес/

Общо разходи : 296,16 лв

В това число:

Винетка Унгария - 2 975 ft - 19.64лв

Бензин А95:

ОМВ Люлин - 15.5лв
BP Novi Sad - 4600 RSD - 73.11лв
Shel Budapest - 10 222 ft - 67.50 лв
Еко Белград - 3476 RSD - 55.24 лв


Магистрали Сърбия:

Ниш - Белград - 730 RSD - 11.80 лв
Белград - Суботица - 290 RSD - 4.70 лв
Суботица - Белград - 290 RSD - 4.70 лв
Белград - Ниш - 730 RSD - 11.80 лв


Паркинг Budapest - 5180 ft - 32.17лв

И малко снимки :
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последна промяна GripenBG на Чет Май Чет, 26 Май 2016 20:57:07 +0000, 2016 8:57 pm, променена общо 8 пъти
GripenBG
Дачия маниак
 
Мнения: 123
Регистриран на: Чет Сеп Чет, 17 Сеп 2015 13:54:31 +0000, 2015 1:54 pm
Автомобил: SMART MC01; Duster 1.6, 4x4, 2016

Re: София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Мнениеот borkata » Чет Май Чет, 26 Май 2016 09:33:11 +0000, 2016 9:33 am

Разкош + супер разход. Аз с дизела съм на 7/100.
Иначе сръбския си е колоритен и весел за нас Българите :lol:
Ти да чуеш как някой приятел псува.............незаменими са, по-добри за мен и от руснаците :wink:
Будапеща как беше - паднали ти шапката - много красив град.
Аватар
borkata
Дачия маниак
 
Мнения: 4070
Регистриран на: Сря Юни Сря, 29 Юни 2011 20:05:50 +0000, 2011 8:05 pm
Местоположение: гр. Русе
Автомобил: DUSTER 4х4, 1.5 dci, ESP

Re: София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Мнениеот kbot » Чет Май Чет, 26 Май 2016 13:53:49 +0000, 2016 1:53 pm

Полезна информация.
И ние бяхме там по това време, само че като за първи път предпочетохме с екскурзовод (Будапеща-Прага-Виена-Белград за 6 дни).
Догодина може да отидем с колата, че да разгледаме спокойно. Струва си само зарад бирата дори :)
Аватар
kbot
Дачия маниак
 
Мнения: 1561
Регистриран на: Сря Дек Сря, 21 Дек 2011 11:15:49 +0000, 2011 11:15 am
Местоположение: София
Автомобил: Duster Е2 dCi 90кс 4х4 кожа TPMS DRL

Re: София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Мнениеот GripenBG » Чет Май Чет, 26 Май 2016 15:08:12 +0000, 2016 3:08 pm

Бирата им е евтина и много по-добра от нашата. И говорим за едни и същи марки - просто при нас съдържанието на бутилките се прави в различни пивоварни според мен. А наливната си е просто приказка - на брега на Дунав / разбирай 10м от реката/ цена 4 лв жива бира 0.5л... Не питай кефа какъв е като изживяване като светнат всички сгради.
GripenBG
Дачия маниак
 
Мнения: 123
Регистриран на: Чет Сеп Чет, 17 Сеп 2015 13:54:31 +0000, 2015 1:54 pm
Автомобил: SMART MC01; Duster 1.6, 4x4, 2016

Re: София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Мнениеот kbot » Чет Май Чет, 26 Май 2016 15:28:31 +0000, 2016 3:28 pm

GripenBG написа:...Не питай кефа какъв е като изживяване като светнат всички сгради.

Може би затова ми хареса Будапеща най-много - първата вечер бяхме горе на цитаделата :)
Как минахте сръбската граница, че на връщане тарашеха всички коли наред и много бавно ставаше?
Ние чакахме 1 час само за паспортна проверка, а през това време се наредиха още 20-тина автобуса отзад
Аватар
kbot
Дачия маниак
 
Мнения: 1561
Регистриран на: Сря Дек Сря, 21 Дек 2011 11:15:49 +0000, 2011 11:15 am
Местоположение: София
Автомобил: Duster Е2 dCi 90кс 4х4 кожа TPMS DRL

Re: София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Мнениеот GripenBG » Чет Май Чет, 26 Май 2016 15:31:14 +0000, 2016 3:31 pm

сумарно 4 пресичания на границата - около 1:30 ч ОБЩО за всичките... не знам късмет или какво, но никакво чакане в нито една посока на нито една граница,

ПП: За протокола - не ме мързи да си оразмеря снимките за да отговарят на условието за качване тук, но тази зона на форума май не позволява качване на снимки... или греша ?
GripenBG
Дачия маниак
 
Мнения: 123
Регистриран на: Чет Сеп Чет, 17 Сеп 2015 13:54:31 +0000, 2015 1:54 pm
Автомобил: SMART MC01; Duster 1.6, 4x4, 2016

Re: София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Мнениеот лгветрен » Пон Юли Пон, 11 Юли 2016 19:29:03 +0000, 2016 7:29 pm

Полезно инфо!
Въпросчета за Сърбия:
- Сърбите искат ли още големия талон?
- На путарината приемат ли евро или трябва да имаш динари?
- Като минем рано (като вас) Калотина, има ли денонощен ченж?
Пздрв + мерси
Любо
Дачия Ветрен 1.5 dci 70 кс
лгветрен
Дачия маниак
 
Мнения: 366
Регистриран на: Вто Яну Вто, 19 Яну 2010 11:12:44 +0000, 2010 11:12 am
Местоположение: София

Re: София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Мнениеот maj0m » Пон Юли Пон, 11 Юли 2016 22:12:00 +0000, 2016 10:12 pm

Здравей!
На българския пункт всеки път ми искат малкия, не съм се интересувал за големия.
На путарините приемат и €, средата на юни имаше само 2 за плащане посока Унгария (преди бяха 3 или 4)
На унгарската граница е денонощен, за Калотина някой да каже.

На новия участък Калотина - Ниш дебнат патрулки в тъмното, и в двете посоки ме спираха за проверка.
Лек път!
Dacia Logan MCV 2015 Supreme dCi90
Persan Blue
Аватар
maj0m
Любител
 
Мнения: 49
Регистриран на: Вто Фев Вто, 10 Фев 2015 23:17:47 +0000, 2015 11:17 pm
Местоположение: .at + Плевен/Варна
Автомобил: Dacia Logan MCV dCi90

Re: София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Мнениеот лгветрен » Сря Юли Сря, 13 Юли 2016 19:08:03 +0000, 2016 7:08 pm

maj0m написа:Здравей!
....
Лек път!

Мерси! :) Моят път ще е малък, че ще съм само до Белград и пътем каквото избера от нета да се отбия
Дачия Ветрен 1.5 dci 70 кс
лгветрен
Дачия маниак
 
Мнения: 366
Регистриран на: Вто Яну Вто, 19 Яну 2010 11:12:44 +0000, 2010 11:12 am
Местоположение: София

Re: София - Будапеща - София - 21 - 24.05.2016

Мнениеот anthrax » Вто Юли Вто, 19 Юли 2016 21:57:01 +0000, 2016 9:57 pm

Пътувам често през Сърбия и Унгария и въпреки разпространяваната информация, никъде не са ми искали голям талон.Сърбите сканират само малък . Винетките за Унгария , винаги ги купувам на ОМВ-то, което е километър след границата на Сегед. На малките павилиони е по-скъпо . Същото положение с по-скъпи винетки е и на бензионостанции и павилиони, които продават в Полша, Словакия и Чехия. Затова,карайте до първата бензиностанция след граница и оттам купувайте!И за да нямате разлика в цената , или плащайте в местна валута , или с кредитна карта
Аватар
anthrax
Дачия фен
 
Мнения: 88
Регистриран на: Нед Дек Нед, 28 Дек 2014 01:27:22 +0000, 2014 1:27 am
Местоположение: София
Автомобил: Dacia Logan I 1.4 MPI LPG


Назад към Пътешествия с Дачия

  • Кой е на линия

    Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта