Дачия Форум

Приморски разходки.

Споделете чувства и снимки от пътешествията си с Вашата Dacia

Приморски разходки.

Мнениеот Kent » Нед Окт Нед, 21 Окт 2018 11:40:32 +0000, 2018 11:40 am

Приморски разходки.

Тази есен първото посещение на Южното Черноморие се падна рано-рано през октомври. За щастие вече нямаше остатъци от почиващи. Края на традиционните отпуски и ваканции отваря врата за нашето време.
Залезът в петък ни свари покачени на дебело чворесто дърво до плажа Бутамя. Докато ние с Радко пъшкахме из клоните, мама обикаляше долу и ръсеше мозък. За съжаление скоро стана съвсем тъмно и си тръгнахме с празни ръце към Вила „Яна” все тъй осветена и гостоприемна като всяка есен и зима .

@@@@

Освен нас, там вече имаше още три семейства - рибари. Докато шепнешком обсъждахме утрешните стратегии, хората от съседната маса здраво махаха пържоли, жулеха ичкии и шумно се радваха на живота. Този бял шум насечено прекъсваха само воплите на водещия и блеенето на събеседниците му - интелигенти в поредното издание на „Стани богат” по ТВ от дъното на столовата.


На другия ден започнахме от кеша /долния/ на Ясна поляна. Беше лесен. Вътре имаше и сто лева /фалшиви, както се оказа/ за примамка.


Изображение


Изображение


Изображение
Продължихме към границата и първо се насочихме към т.нар. „светилище на Бастет”. Докато се суетях с паркирането в началото на калния черен път, по шосето мина автомобил с гранична полиция. Отвътре служителите ни изгледаха недружелюбно, но дори не намалиха и бързо се изгубиха с чукалото си в посока България.
Есенната гора беше прохладна, влажна и много жълта и червена. Калта заспало жвакаше под обувките ни. Досами мястото срещнахме гигантска група от поклонници-туристи. Изчакахме ги на един завой, а те идваха, точеха се и не свършваха. Сигур са били към трийсетина, но имах чувството че от храстите шупуркаха поне двеста човека, ентусиазирани и облечени в немислимо цветни анораци, шушлеци и клинчета.


Изображение


ИзображениеИзображениеНа мястото останахме само ние и някакви тихи хора от Ямбол. Докато с батката инспектирахме всички дупки по скалите, а мама даваше акъл и шумно коментираше от друг ъгъл по-долу, другите се опитваха да възприемат по някакъв начин магията на мястото. Накрая едната жена усети че и изтръпва ръката /с нея стискаше малка чантичка/. Нищо чудно, бая влажен въздух ни обграждаше.


Изображение

Изображение


Изображение

А нашите проучвания не даваха резултат. Намерих в една ниша дори буркан с мед, в друга – порцеланова камбанка, долу при входа имаше много фигурки на котки, но желаната кутия липсваше.


Изображение


Не се ядосахме, понеже мястото, макар и окичено с подозрителни по достоверност легенди е красиво. Замерих с дозиметъра локвата при входа на пещерата преди да тръгнем обратно. 0.32 микроСиверта/ час. Нормално.


Изображение
Следващата цел бе – Мишкова нива. Стигнахме бързо, понеже има ново макар и тясно шосе до там и светкавично открихме това което търсехме. Повъртяхме се и малко покрай старините. Народа от предните дупки се беше изнесъл там вече /не е далеч/. Глъчката беше сериозна, усещането беше като от селфи-пикник.


Изображение


ИзображениеОслушахме се, огледахме се насочихме към т.нар. хижа над М.Търново. Е, там вече нямаше никой. Нямаше и кеша обаче. Дупката в дървото си беше празна. Вътре намерихме само сънен стършел, който се люлееше с главата надолу на една клечка и събираше сили за атака.

Панорама към М.Търново.


ИзображениеДо тук резултата беше равен 3:3, а ние продължихме към Пропада. На импровизирания паркинг преди да започнат гробниците, поредната тълпа се изнасяше към града. Затова необезпокоявани бързо стигнахме до нашето място.


Изображение


Изображение


Тук час /ако не повече/ ровихме като глигани из корените на дърветата и ... нищо. Локализирахме GZ правихме тигели из гората, скарвахме се, сдобрявахме се и накрая си тръгнахме с празни ръце.
На Докузак-а същата работа. Дупката бързо открихме, но празна. Хубаво, че водопада се бе поналял от дъжда, та сколасах да направя няколко бързи снимки почти от ръка.


Изображение


ИзображениеПосле времето напредна и се ориентирахме обратно към Синеморец.


ИзображениеМалко преди да мръкне, набързо прослушахме кеша при устието на Велека. Слънцето беше почти залязло, духаше здраво и морето сърдито се диплеше. Небето чернееше над главите ни, а ние съзнателно се влачехме бавно-бавно да удължим удоволствието от разходката по навъсеното и безлюдно крайбрежие.


Изображение


Изображение


ИзображениеНа другата сутрин преди осем се изстреляхме към Бутамя и Радко мълниеносно откри онядешната кутийка в дебрите на чвора. После тръгнахме към плажа Липите. По пътя закапа. После заваля и задуха, ама яко. Пътечката уж минаваше безопасно над ревящите долу вълни, но вниманието бе изострено. След като логнахме кеша, вече бяхме вир-вода. Обратния път отне по-малко както винаги. Пред колата се отърсихме от излишната вода и кал и поехме към следващите цели.


Част от Бутамя.


Изображение


ИзображениеМорето е забравено от всички.

затова шумно се радва.

Маха ни от синия си пеньоар

разперило пенести шепи...

Изображение


Изображение


Плаж - Липите.


Изображение


Изображение


Бая стръмничко и хлъзгаво на места..Ха тук съкровище, ха там... Като почнахме да се пързаляме надолу по калта, Ирена вика...

- Хвърли само ключовете нагоре /преди старта надолу/, книжката ми още е валидна, все ще докретам донякъде...


Изображение
Zveno - време за плаж.

Изображение


Обратно към Синеморец.


Изображение

Отдалеч това село /заради грозно стърчащите скорошни хотели/ прилича на изгниващ трион потопен в солна киселина.


ИзображениеНапред ни бе недостроената резиденция „Перла” в гората до Приморско. Ако човек не знае какво търси, абсурд да я открие из храсталаците. Когато обаче стегнеш до нея, пред очите ти се изправя огромен мастодонт от времето на недоразвития социализъм в напреднал стадий на разпад и видим само от небето или от Google Earth /което е все едно/. Обиколихме това чудо отгоре и долу няколко пъти и почти стигнахме до кутийката. За съжаление не успях да се логна физически, мястото до кеша беше наводнено с двейсе санта вода, а нямах повече сухи обуща. Благодарение на тел. разговор със собственика обаче получихме разрешение да го отметнем като намерен. Вътре ми направиха впечатление, образуваните за няма и трийсетина години - десет сантиметрови сталактити и сталагмити. Мога да си представя, какво ще представлява всичко това след 2-3-5 века. Сетих се за „котешката глава изсечена в скалите” до „дупката на Бастет” и другите стотици скални форми из България, прибързано интерпретирани като светилища създадени от човека /че и на по няколко хиляди години/ и ми стана едно весело и леко на душата....


Изображение


Горе на покрива.


Изображение

Края на нашето търсене предполагаше малко походче до носа Коракя /който се намира между заливите Каламици и .Жак Фресине?/... близо до устието на Ропотамо. Разходката из топлата гора бе бавна и мързелива.


Друг чвор.


Изображение

Не вървим припряно по пътеката, а се носим с шума на листата...


Изображение


Нишани към нашето място.

Изображение


Изсветляват, значи приближаваме...


ИзображениеКеша на брега намерихме лесно под един камък. Постоях повече от това да си почина /макар че не бях изморен/.


ИзображениеИзображениеУстието на Ропотамо.

ИзображениеПосле хапнахме за половин час на някакви продънени пейки досами реката и се изстреляхме към дома.

PP. По отношение на търсенето на кутии, съкровища за които споменавам се касае за играта Geocaching. Аз лично си я превеждам като "нещотърсачество". В нета е бъкано с данни, инфо и впечатления за нея.
Аватар
Kent
Любител
 
Мнения: 47
Регистриран на: Съб Юни Съб, 17 Юни 2017 17:37:03 +0000, 2017 5:37 pm
Местоположение: Варна
Автомобил: Dacia Sandero Stepway 1.6 Mpi

Re: Приморски разходки.

Мнениеот stivans » Нед Окт Нед, 21 Окт 2018 23:59:56 +0000, 2018 11:59 pm

Добър пътепис с хубави снимки. Благодаря за отделеното време.
Dacia Duster E2 Laureate, 1.6 16V 105 к.с.,LPG(ГИ), 4x2
Аватар
stivans
Дачия маниак
 
Мнения: 745
Регистриран на: Пон Юни Пон, 21 Юни 2010 22:21:00 +0000, 2010 10:21 pm
Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Duster Laureate 1.6 105 к.с. LPG, 4x2

Re: Приморски разходки.

Мнениеот kermit » Пон Окт Пон, 22 Окт 2018 08:36:33 +0000, 2018 8:36 am

Едно благодаря и от мен!
Хубаво е да има такива постове. Обикновено чета и не давам обратна връзка. Но е хубаво човек да чуе едно окуражително "да" за споделянето :wink:
Изображение
Аватар
kermit
Дачия маниак
 
Мнения: 296
Регистриран на: Чет Май Чет, 24 Май 2018 19:19:18 +0000, 2018 7:19 pm
Местоположение: София
Автомобил: Sandero II Stepway Red Line TCe 90 к.с.

Re: Приморски разходки.

Мнениеот stivans » Пон Окт Пон, 22 Окт 2018 15:19:31 +0000, 2018 3:19 pm

Към емотикончетата би било хубаво да има едно лайкче :)
Dacia Duster E2 Laureate, 1.6 16V 105 к.с.,LPG(ГИ), 4x2
Аватар
stivans
Дачия маниак
 
Мнения: 745
Регистриран на: Пон Юни Пон, 21 Юни 2010 22:21:00 +0000, 2010 10:21 pm
Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Duster Laureate 1.6 105 к.с. LPG, 4x2

Re: Приморски разходки.

Мнениеот kermit » Пон Окт Пон, 22 Окт 2018 17:36:21 +0000, 2018 5:36 pm

Да, в новите версии на форумния софтуер има бутон лайк, което е полезно - автора разбира доколко е интересна или важна темата, дори без да се дискутира.
Админите ако имат време - могат да ъпдейтнат.
Изображение
Аватар
kermit
Дачия маниак
 
Мнения: 296
Регистриран на: Чет Май Чет, 24 Май 2018 19:19:18 +0000, 2018 7:19 pm
Местоположение: София
Автомобил: Sandero II Stepway Red Line TCe 90 к.с.

Re: Приморски разходки.

Мнениеот radowolf » Пон Окт Пон, 22 Окт 2018 17:41:04 +0000, 2018 5:41 pm

Обсъждано е вече. Няма как да стане със сегашния инструментариум на форума. Такъв е какъвто е.
яки спирачки, лек волан, кеф в жегата, мъглоразпръсквачи, 2 поспаланки и лъскава боя!
Изображение
Аватар
radowolf
Дачия маниак
 
Мнения: 7988
Регистриран на: Чет Мар Чет, 18 Мар 2010 11:01:17 +0000, 2010 11:01 am
Местоположение: Дряново
Автомобил: Dacia Sandero 1.4 mpi 75 кс - K7J 710

Re: Приморски разходки.

Мнениеот Hromio » Пон Окт Пон, 22 Окт 2018 19:40:09 +0000, 2018 7:40 pm

Интересно и необикновено. I like it!
Георги Стилиянов Русев
Dacia Sandero 0.9 Tce
Аватар
Hromio
 
Мнения: 19
Регистриран на: Нед Апр Нед, 12 Апр 2015 05:07:16 +0000, 2015 5:07 am
Местоположение: Нови пазар
Автомобил: Дачия СандероII Tce 90 Champions Edition


Назад към Пътешествия с Дачия

  • Кой е на линия

    Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта