Малко личен ъпдейт по темата. На 13.04 смених гуменките и карах със зимните точно 6 месеца - от средата на Октомври до средата на Април, което в пробег е около 12.000 км. През Октомври се подлъгах да сложа зимните, а то изведнъж стана топло и остана така почти до края на месеца с дневни температури над 14-15 градуса. Не че е кой знае каква болка за умиране. Няма да се изтъркат гумите като древната гумичка "Кох-и-нор", когато бях ученик (тези наистина само от въздуха се изпаряваха, но пък триеха добре).
В този период оставих броячите да трупат данни. Колкото и да бях старателен в трупането на данни, хлапето с майсторска ръка забърса на два пъти показанията в мое отсъствие. Добре, че всичко е сравнително константно, та знам показанията за разход и средна скорост. През зимата бях на леко спортен режим, имах много разхождания извън работата по други задачи и трябваше все да пестя време, та си позволявах и много високи скорости по магистралата - очуден съм, как Сценика стои супер-стабилен при скорости от 170-180, с втвърден волан и без изгледи да надигне предницата. Даже се кара по-приятно с тази скорост, отколкото на 120, но оборотите не ми харесват тогава. Бих бил по-възхитен, ако имаше една малко по-дълга шеста, но както и да е.
Цялата зима колата стоя извън гаража, за да може другата, с която се кара Малкия Принц до градината, да е топла, и да намалим рисковете от простудяване. Не че ни се отдаде много това с опазването от болести, бяхме пак активни абонати на вирусната листа в сезон 2018/2019. Докато малкият вдигаше 40 градуса работна температура от раз, Сценика вдигаше 71 градуса за 7-8 км през зимата. Едва след 15 км започваше да смъква разхода под 5,6-5,8/100. Още едно потвърждение, че дизелът не става за къси разходки, поради което събота и неделя през зимата не го закачах, ако сме само из района. А и другата същото трябваше да върти малко пробег.
В крайна сметка, закрепих чисто зимен разход само със зимни гуми от около 5,3/100. Сега с първия летен резервоар след нулирането съм на 5,0/100, но и го давам малко по-спокойно. Още в първия километър с летните гуми, установих колко голяма разлика има в сцеплението с пътната настилка. Адски голяма разлика. И двата вида гуми са сравнително еднакво стари, и двата комплекта са от Континентал. Летните имат малко повече пробег, нормално е да са с по-малко протектор, но колата направо залепна на пътя и страничното ускорение се усеща по-силно.
Возията на Сценика за мен винаги е била малко странна. Очаква се с това голямо междуосие (2770 мм) да вози и поема неравностите много добре. Не и в този случай. Окачването хем е твърдо, хем е и твърде меко - типично Рено, който е притежавал старите модели Рено 19-ки, ще разбере, какво имам предвид. Като влезе в дупка и чак те боли, ама не от това, че е твърдо, а от това, че е твърде меко. Взех предвид и факта, че това е 7-местна кола и явно трябва да е по-натоварена, за да е по-комфортна. Когато возиш въздух през цялото време, не е такава.
Зимните ми гуми са 16-ки 205/65, летните са 17-ки 205/55. Нарочно ги исках така, за да ми е по-меко зимата. Нанайси! Зимната гума, колкото и да е с други компоненти, все пак става по-твърда при по-ниски температури. Принудих се да сваля налягането на гумите до 2,2 (при стандарт 2,6) с очакване да е по-меко и защото ми писна сензорите да ми изписват на таблото да си оправя налягането на гумите - две от гумите губят налягане между 2,4 и 2,2 атмосфери и непрекъснато ми пищи и пише по таблото. Свалих ги всички на 2,2, почна да ми пищи, че е прекалено ниско на всички. Оставих го така, защото вечерта ги помпя, на сутринта друго налягане - от студа спаднало още. Когато се вдигнаха температурите над 6-7 градуса и се оправи този проблем. Вдигнах налягането на 2,6 - аааа, пооправи се усещането, ама и каучукът стана по-мек. Сложих летните гуми, отидох на помпа и ги направих на 2,7 и 2,6. Сега е по-добре возията определено. Като влизам в дупки не джаска на метал. Странно, но факт. Пак си е твърдо окачването, но е малко по-различно усещането. Това пък ме радва, защото с това и с повишеното сцепление в завои поддържам висока скорост и няма почти никакво странично накланяне. Щом спътниците ми не повръщат навред из колата, значи е добре положението.
Относно желанието и нежеланието на мотора, който е на настроения, ситуацията може да се опише по следния начин: караш си в диапазона 1800-2100 оборота кротко и спокойно, като под 1800 гледам да не търся мотора и не очаквам нищо от него. Положенията са две - точно на 1800 оборота понякога няма желание да върви, друг път само с леко натискане на газта изхвърча напред. Разликата е осезаема - все едно си наистина в друг режим, все едно е повишено налягането, а в другия случай понижено, ако говорим само за един компонент. Убеден съм, че и други имат това усещане - един път много леко поема, друг път просто му е тежичко. Така най-лесно може да се опише. Днес, например, направих едно ускорение с педала до ламарината - налягането в рейла достигна до 140.000 кПа или 1400 бара. Знам, че може да се достигнат и 2000 бара, вероятно пикови състояния, но не знам как точно да ги извикам - всичко беше в оптимални стойности - работна температура, околна температура, равна отсечка, нормално атмосферно налягане. Като цяло това ми е на мен желанието - да поема една идея по-добре и така да си работи постоянно. Не търся повече мощност, но 3-4 коня отгоре и 20 Нм повече ще свършат работата, мисля. Смятам за проба да махна въздушния филтър

- при нас не се вижда въздухът, който дишаме.
Другото много интересно положение, което съм забелязвал. Паля колата, но трябва да отида първо до магазина на 500-600 метра, преди да се отправя към вкъщи. Това упражнение не знам къде ми бърка - много се дразня и не въобще не обичам, ако трябва да тръгна и да спра след 1 мин. някъде. А достигането до магазина е точно за 1-2 минути, в които все едно има ремарке отзад. Тръгна си от магазина, все едно съм откачил ремаркето. Това палене, гасене и повторно палене, все едно променя нещо, но действително тогава работи по-отзивчиво. Ако усетя отново, че не иска да върви, ще спра някъде, ще угася и пак ще запаля. Един ден преди да се прибера спрях на едно място и като тръгнах после направо не можех да я удържа - така бягаше напред. Има тука някаква игра, нещо се случва. И последно - в края на Март бях в БГ и покарах два дни Дъстъра, дори до последно, преди да се кача в самолета. След това се качих на Сценика и още на тръгване все едно се качих в спортен автомобил - еднакви мотори, еднакво тежки купета, почти еднакво къси първи предавки, но Сценика ми се стори като мушица пред Дъстъра. Същото усещане имах с Лоджито със същия мотор и 6-те скорости. Разликата я отдавам на двойното задвижване и твърде мекото окачване на Дъстъра - големи загуби на КПД има от тези два фактора.
Като цяло доволен съм от Сценика засега - станаха 60.000 км за три години и се убедих, че трябва да натискаш повече газта в комбинация с EDC-то, за да върви прилично. Номерата при ръчната скоростна кутия тука не минават. Натискане при ускорение и никакво отпускане, иначе те срива на 1500 оборота и сама си реже клона. Сменя на 6-та предавка още преди достигане на 70 км/ч на 5-та с под 2000 оборота - просто е смехотворно това. Пикая им на еко-нормите, ако ще ми съсипват удоволствието така. Един ден си играх да засичам разликата в оборотите между предавките (и това е плод на болен мозък) - сравнително еднакви са, няма осезаема дупка, както при 5-скоростния Логан МЦВ между 2-ра и 3-та. Така ще я караме и това е.