Защоооо, защоооо ми трябваше да пробвам Forester 2.0D, защоооо! Карах го около 40 мин. и го върнах на дилъра с голямо неудоволствие. Така стисках ключа, че трябваше да викат полиция, за да ми го изземат. Тази кола е извънземна - комбинацията с 2.0D с CVT е убийствена. Мега яко изживяване без да съм го юркал зверски.
Още с тръгването, ама буквално на първия метър, осъзнах, че тука има "игра". Предавателното число на CVT-то при спрял автомобил е почти същото, ако не и същото, като на 1.6-литровия бензинов с CVT. Само с леко подаване на газ предницата подскочи просто. Покарах малко из района на автокъщата със скорост до 55-60 и установих, че непременно трябва да стигна магистралата, колкото и време да ми коства това. До 80-90 км/ч не чуваш мотора, не знаеш с каква скорост караш - очите ти непрекъснато трябва да са в скоростомера. На всяко тръгване и ускорение, кутията държи мотора до и под 2.000 оборота. Въртящ момент от 340 Нм никак не е малко. Абсолютно идентично поведение на кутията като хидро-трансформатора на Мицубиши с 2.2 дизел. Никаква турбо-дупка - кутията не му позволява да има турбо-дупка.
Осъзнах за 1-2 км, че този модел не е за градско каране - на него му трябва скорост и дълги преходи. От Субару определено са създали шедьовър - явно един от последните им, за съжаление. Изкарах го на магистралата - просто не разбрах как стигнах 150. Никакви вибрации, никакви шумове - поглеждам оборотомера 2500 об/мин със 150 км/ч. Не мога да повярвам, че се кара толкова леко и небрежно. Спечели ме този модел. Със сигурност.
И тук идва бонусът - в автокъщата имаха и XV 2.0, високо оборудване. След дизела успях да пробвам по същия път и бензиновия XV. Него не го сравнявам с дизела, а директно с 1.6-литровия. При скорости до 100 няма никаква разлика, освен, че се чувства по-тежък - все пак е с по-големи гуми и някак тежко върви воланът. Предавателното число на кутията не е същото като това на 1.6-литровия. Мога да се закълна, че тръгването с 2.0 не е като това с 1.6. Интересна ще ми е информацията за техническите подробности, дали съм успял да доловя точната разлика или всичко е в главата ми.
Директното сравнение ще го направя с интериора на Форестър - в него ми е по-тясно, това е факт. В XV се чувстваш по-приятно в седалката. Във Форестър е малко пристегнато положението. Предполагам, че това се отразява и в педалите, защото десният ми крак седи някак неестествено върху педала, когато спирам - все едно трябва да спирам със среден крак - толкова много трябва да си преместя десния крак. Не е същото като в XV-то. Там е по-просторно от кръста надолу. Сега, не бива директно да сравняваме Форестър 2018 с XV от 2018/2019. Интериорът на Форестър от тази моделна година съответства на интериора на XV до 2018, т.е. на стария модел XV, който по всички показатели бива сразен от текущия XV. Новият Форестър 2020 ще е с интериора на текущия XV и нещата са чувствително подобрени.
Относно возията - XV е категорично по-приятен за каране, поради това, че е по-нисък, с малко по-голямо междуосие и няма странично клатене.
Факт е, че вече освен XV бензин 1.6 CVT започна да ме привлича и Форестър дизел с 2.0 CVT. Ще си направя устата за Форестъра - на 20.000 км е и цената му е 27.000 EUR. Би бил достоен заместник на Сценика, въпреки, че оплюх по-горе SUV-модела и се заклех да не е повече дизел.
С тази конфигурация на боксерен дизел и CVT, която кутия държи мотора под 2000 оборота, нищо чудно, че има задръстени ФТЧ - на този мотор определено му трябват обороти и не е градска кола. Обсъдих го със собственика на автокъщата - каза ми, че предишните модели действително са запушвали често филтрите и после са ги пращали на почистване в специална фирма. Наложило се е и препрограмиране на софтуера, за да не се задръства толкова често. Явно са признали този проблем и поне са направили нещо. Дано! Аз съм впечатлен и спечелен от още един модел.