Дачия Форум

drekinov с Jogger Hybrid 2023

Достъпният семеен автомобил

Re: drekinov с Jogger Hybrid 2023

Мнениеот drekinov » Пет Юли Пет, 07 Юли 2023 22:24:36 +0000, 2023 10:24 pm

gkolarov написа:Петата врата често изглежда затворена, но реално не е и затова колата не се заключва автоматично. Явно всички врати трябва да се затварят със замах. Тази каросерия не разбира от нежно отношение! В силата на устрема е истината :) А за ръчната не ми дава индикация на таблото, че има незатворена врата и няма значение колко газ подавам. Не освобождава. Като я изключа ръчно и тръгна почва да ми пищи и да изписва нещо от рода, че ръчната е деактивирана. Спирам, отварям вратата, затварям я със замах и с "майката" и вече нищо от никъде не протестира! Колата върви :) Всички сме пак щастливо влюбени в "тракторчето" !

Тази пета врата от 2 седмици повтарям на жената и децата .. пазете се да не ви удари като я отварят че амортисьорите рипат още.
Онзи ден какво се разсеях .. видях звезди посред бял ден => цапнах се докато я затварям.
Такова нещо не е било откакто знак Г4 не ми пусна кръв
===

забравих да спомена че докато е на D или B и има някакъв наклон нагоре .. не ми е направило впечатление да връща назад повече от 1-2-3 сантиметра има си тягичка да задържа, но тепърва ще пробвам на кръстовището на Практикер където в рамките на Русе е един от големите наклони. дано колите отзад да не напълнят гащите :mrgreen:

Другото интересно е когато има леко препятсртвие и давам назад . предните гуми подпират на него и няма инерция .. респективно няма тяга само с пускането на спирачката да го изкачи .. все още я изтрелвам назад и после скачам на спирачката :oops:

Индикацията за сляпата зона все още нямам навик да ги заглеждам, НО съм доволен че задните стъкла осигуряват доста добра видимост. има няколко завоя тук при които като си завъртя главата надясно и назад .. виждам повече отколкото ми трябва за да преценя дали идва някой :)
В огледалото за задно виждане .. ако не е камерата за задно виждане .. според мен винаги при паркиране се качвам и на автомобила зад мен :P

два пъти се возихме 6 човека . никой не се е оплакал да му е тясно . или си траят. Със столчетата на децата е малко неприятно.
От една страна и двете деца искат масички . от друга страна да седят в багажника ознавача да няма багажник по принцип хах .
Столчето на големия етап 2+3 с облегалка ... трябва да се бутне за да се свие седалката че някой да може да седне на третия ред .. ОБАЧЕ .. столчето не се събира на съседното място и трябва да се върти в пространството (3D) за да се бутне 1/3 и да се стигне до задните места.
Първия път натоварихме рожденника през багажника .. за по-лесно. После пък видях че не може да се ползва дясната сседалка от третия ред ако лявата е сгъната и прибрана. предполагам заради опастност от удар в металната основа при индидент . трябва или да е хваната за пода или да е премахната или разпъната напълно .. поне така разбрах картинките по тях :)
Последна промяна drekinov на Пет Юли Пет, 07 Юли 2023 22:48:05 +0000, 2023 10:48 pm, променена общо 1 път
drekinov

Регистриран на: Чет Апр Чет, 28 Апр 2022 11:34:05 +0000, 2022 11:34 am
Автомобил: Dacia Jogger Hybrid 2023

Мнениеот gkolarov » Пет Юли Пет, 07 Юли 2023 22:47:53 +0000, 2023 10:47 pm

Тази индикация за сляпата зона я забелязвам чак когато са ме изпреварили :) Гледам по горния кръг на таблото нищо да не ми свети, нищо да не мига и това ми действа като терапия за нервите. Толкова ми е спокойно на душата когато по таблото не светят никакви символи освен двата циферблата и моментната ми скорост :) Между другото има правописни грешки на някои съобщения по таблото :) Аз съм много навит на автоматик и ако имаше когато поръчвах щях да взема. Обаче сега се замислям за преодоляването на леки препядствия, които искат подаване на точната газ. Сега балансирам с педала на съединителя. Обаче при теб като няма такъв. Как става балансирането да е плавно за да не подскочи и ем да преодолее препядствието, ем да не го прескочи със силен импулс? А за габаритите .... още не мога да им свикна (6+ месеца и навъртяни 6500км). На магия я паркирам. Все гледам да е на по-широко. И някой като ми каже, че имам камера и как така ми е трудно паркирането .... еми не знам. Но тази камера сякаш повече ме обърква отколкото да ми помага. Сякаш с огледалата по-лесно паркирам. Със седалките имаме само един проблем - столчето на малкия. По-широко е от седалката и закопчаването на колана си е изпитание за нервите. На предишната ми кола - рено сценик 2 нямахме този проблем. Другото ,което установих опитно е ,че дори при прибрани седалки от втори ред към първи ред максималната дълбочина на багажника е 1,6 метра, което е недостатъчно да натовариш дългите страници на легло с нормални размери (2 метра в моя случай) без 3D акробатика. И не си въобразяваш, хората наистина се заглеждат по колата. То аз като я оставя някъде и като се връщам към нея след това се хващам как се зазяпвам сякаш това не е моята кола , а някаква супер яка нова тупалка :)
gkolarov
Любител

Регистриран на: Сря Юни Сря, 02 Юни 2021 21:13:20 +0000, 2021 9:13 pm
Автомобил: Dacia Jogger Extreme TCe 100 ECO-G

Мнениеот drekinov » Пет Юли Пет, 07 Юли 2023 22:57:30 +0000, 2023 10:57 pm

1) за импулса и балансирането. все още е с импулс а за балансиране може само да си мечтая.
Аз по принцип бях планирал като я взема веднага от дилъра и на полигона ... директно се забих на кръстовището вход на града да пресека две ленти насрещно движещи се и да се върна към града с тировете и румънците от морето.

2) доста добре го описа .. виждам че ми свети от лага докато поглеждам че ме изпреварват :) въпреки че онзи ден на една от дългите отсечки се загледах в кола която виждах в огледалото и светна когато вече едва се виждаше габарита .. и после си ме изпревари от дясно :roll:

3) и аз си мислех защо тея скъпи и големи хибриди ги паркират по 5 минути с 200 маневри ... парктроници, камери а у ..
"присмял се хърбел на щърбел " е работата :)
Тъй като карах една улица назад за да не се калям и забелязах че камерата е широко ъгълна, но ако не си тренирал може да те излъже и да свалиш чуждите огледала. В този ред на мисли при паркиране загрявам врата от въртене и оглеждане . странични, задни огледала, предно стъкло камера и в един момент вече и аз не знам какво гледам . - една идея разсейва .. може би докато се свикне :)

4) Онзи ден ходих на Метро... румънците / румънките плакнаха окото .. нали са чували че дачия има хибрид и сега видяха :lol:
drekinov

Мнениеот korgoth » Съб Юли Съб, 08 Юли 2023 16:58:28 +0000, 2023 4:58 pm

drekinov написа:Относно start/stop-а ще проверя дали наистина има две позиции - само за контакт с леко натискане и запалване с пълно натискане. Това би обяснило какво се случва :)

Някой не си е чел книжката. Няма две позиции.

drekinov написа:Един път ми излезе предупреждението за assisted / emergency brake-а в завой което беше една идея неочаквано (С оглед че беше завой на кръстовище на което бях спрял преди това и нито скоростта беше висока нито дистанцията опастно висока) но се връзва с една тема в ук форума където един беше притеснен че на път тип кресненското дефиле при разминаване в завой с насрещно движещ се автомобил му е набило спирачки и се чудеше какво би станало ако пътя е бил заледен.

Зимата може да се изключва.
Аватар
korgoth
Дачия маниак

Регистриран на: Вто Юни Вто, 24 Юни 2014 09:15:32 +0000, 2014 9:15 am
Автомобил: Sandero Stepway '21 TCe LPG

Мнениеот drekinov » Сря Юли Сря, 12 Юли 2023 18:48:17 +0000, 2023 6:48 pm

След няколко проби и на мен не ми изглежда да няма две позиции.
Но вчера отново влязах в несъществуващата позиция. натиснах копчето сутринта и исках да си измия стъклото. чистачките се движат НО нищо непръска.
Викам си .. 8 пъти ги ползвах и 1 литър течност + това с което дойде да е свършило :roll: .
Хванах лоста ... и погледнах таблото че ми свети иконката и се сетих че трябва пак да го натисна след което вече всичко тръгна и си изчистих стъклото.

Иначе си прав че от книжката основните неща които целенасочено четох са:
- при една педя вода да не я карам че е хибрид и има 230V - да си взема въдица докато чакам нивото да спадне :mrgreen:
- как се спира SOS-а ако е натиснат случайно
- за разработката на хибрида дали има специална секция .. няма. Пише същото до 1000 км под 130км/ч и след 3000км вече както дойде
- таблицата с позицията на фаровете .. :shock: което между другото така е сложено че в движение да ги регулираш си е предпоставка за инцидент
- таблицата с позициите и разлите типове детски столчета

Иначе огледалата нещо се разтекоха .. така и не ми стана ясно какво и как е попаднало за да се получи този ефект https://1drv.ms/i/s!AnbFb8m3JN-CgvUnrvl ... w?e=Slbhey

======
Все още никъде не намирам информация .. дори и за рено клио на какъв период трябва да се сменя маслото на автоматика .. камо ли какъв тип трябва да е.
Предполагам догодина ако питам при ТО ще ми кажат че не се сменя никога ... за да може около 5-тата година да се чудя на кой да го продам :D
(за голфа-а ме разкъсват съседите. от .. ще трябва да го бракум .. минахме на .. на кого да го продам за да не се сърди .. )
drekinov

Мнениеот korgoth » Сря Юли Сря, 12 Юли 2023 20:39:23 +0000, 2023 8:39 pm

Препоръчвам за всички тези въпроси да се обърнеш към дилъра, възможно е да има фабрични дефекти или неща, които не могат да се обяснят с писане.
След което можеш да споделиш и с нас, за да обсъдим.
Аватар
korgoth
Дачия маниак

Регистриран на: Вто Юни Вто, 24 Юни 2014 09:15:32 +0000, 2014 9:15 am
Автомобил: Sandero Stepway '21 TCe LPG

Мнениеот gkolarov » Сря Юли Сря, 12 Юли 2023 22:45:20 +0000, 2023 10:45 pm

Това да не се кара ако има вода по пътя е малко ..... ако започна пътуване в слънчево и хубаво време и по средата на пътя се изсипе порой. Пътят залят, не локви, а езера и подскачащи жаби навсякъде (случвало ми се е). Аз трябва да спра колата и да чакам да се оттече водата ?!? Или казано по друг начин, като видя локва - да не минавам през нея да измие калта по шасито, а да обръщам посоката на движение ако не мога да я заобиколя.... Не разбирам и не ми се вписва в понятието на кола, която да се грижи за теб в лоши атмосферни условия. А за фаровете, като я взех колата на първото шофиране по тъмно всеки втори ми присвяткаше. И се усетих, че им светят в очите, та започнах да ги настройвам в движение докато спрат да ми присвяткат. Да не би да задържаш СТАРТ бутона и затова да влиза в режим като на контакт само? Иначе не бих се учудил ако има нещо повредено по него или системите свързани с него.
gkolarov
Любител

Регистриран на: Сря Юни Сря, 02 Юни 2021 21:13:20 +0000, 2021 9:13 pm
Автомобил: Dacia Jogger Extreme TCe 100 ECO-G

Мнениеот drekinov » Пон Авг Пон, 07 Авг 2023 09:16:54 +0000, 2023 9:16 am

Реших да покарам колата малко и затова не писах (ежедневието да вземе превес).
Ходихме на море и успях да я тества и на магистралата. Нямам оплаквания от шума или от липса на мощност. все пак я забих на 140 км от Варна към Шумен и беше супер. Ушите ми не ме боляха като с голфа :lol: . Моментния разход на магистралата го държи около 8.5 докато работи ICE-то.
Извън града на отиване => https://1drv.ms/i/s!AnbFb8m3JN-CgvYQ211 ... A?e=VNkbct
Тук се включва отиване + малко обикаляне към Бургас от Несебър + Несебър -> Варна -> (магистрала) до Шумен -> Русе => https://1drv.ms/i/s!AnbFb8m3JN-CgvZWGcl ... g?e=d1drZa
И вече като се прибрахме в града ~95km и ~75км извън града => https://1drv.ms/i/s!AnbFb8m3JN-Cgvchrav ... g?e=YOzdEW (снимката от днес е защото един колега нещо се чудеше защо Маздата му харчела 10-12 на 100 дизел :mrgreen:

За разхода толкова абсолютно доволен.
====
За проблема с контака. Да си бях прочел книжката ИЛИ да бях карал старт-стоп кола преди :)
Когато НЕ натиснеш спирачката достатъчно добре преди да натиснеш бутона то колата стартира в режим "контакт", а за да излезеш от него трябва да не си разбъзикал скоростния лост и да държиш спирачката.
Всичко е нормално.
===

В момента съм се зачел в гаранционните условия тъй като оставам с впечатленеи че според тях и европейското законодателство няма нужда да посещавам дилърски сервиз освен ако нямам гаранционни претенции ИЛИ желание за това (+ на всеки две години антикоризонна проверка). Ако случайно стигна до някакъв полезен извод ще споределя. Идеята на MV-BER регулацията по най бабешкия метод е че ако плащаш ТИ , ти избираш къде да отидеш. В този ред на мисли периодичното обслужване (смяна на масла и филтри) не се покрива от гаранцията, плащаш си я ти и би трябвало да е абсолютно нормално да изболзваш който си поискаш сервиз (извадаващ фактури и документи за извършените процедури).
Единственото към момента което не съм уточнил е допълнителната гаранция от 2 години над производствената от 3 ...
Когато четох за допълнителната пишеше само че има изключения от покритията и че е валидна при условията на основната :roll:
Естествено всичко това трябва да го потвърдя и с вносителя където няма да са очаровани :)

ЕДИТ: според европейската регулация дори не е задължително да се използват OEM части стига използваните да са съвместими и с минимално качество отговарящо на заводското. но това е отделна тема . Може би засяга най-вече картонения филтър купе ;)
drekinov

Мнениеот drekinov » Вто Авг Вто, 29 Авг 2023 11:08:42 +0000, 2023 11:08 am

Dacia ми отговориха по въпросите свързани с гаранционните условия и потвърдиха ..моите разбирания, което ми е напълно достатъчно:

- да изисквам оферта от сервиза на който имам доверие и където ще мога да присъствам на процедурите лично .. тъй като ми е интересно хах

- да изисквам оферта от дилърството за същата процедура и отделна оферта само за OEM части. примерно за колко безбожно ще ми продадат туба с renault dacia етик масло и OEM маслен филтър. Да проверя дали от добра воля и те не позволяват клиентите дори от разстояние да наблюдават какво се случва при такава тривиална процедура . Въобще не говорим да се пречкам в ръцете им и да се разхождам под колата докато е на лифтера :mrgreen: . Да изисквам оферта само за анти корозионна проверка. Да ми разяснят дали софтуерните ъпдейти и recall чековете са част от ТО или изрично се изискват допълнително.

Да си избера кое ме устройва повече . Напълно е възможно да е по изгодно 1 3 5 обслужване да е външно, но дилърската оферта за 2 и 4 да е по изгодно тоест комбо вариант за да може все пак да съм сигурен че няма колата да се бракува след време със стара софтуерна версия на неща си.

Смятам че този цитат от отговора на дачия е достатъчно обощаващ за да не се счита за конфиденциален или част от лична кореспонденция, но може да е полезна за хората които продължават да сменят масло и консумативи тайно без да ги вписват в сервизните книжки само и само за да не си загубят гаранцията:

При наличие на гаранционен проблем и в случай на извършване на периодично техническо обслужване извън оторизираната дилърска и сервизна мрежа на марките Renault и Dacia, то клиентът трябва да представи доказателство, че:
извършените операции, дейности, както и периодичността на техническото обслужване, съответстват на изискванията на производителя
вложените части и консумативи (вискозитет, качество и спецификации на масло и други течности, както и характеристиките на подменените части) отговарят на изискванията на производителя
За минимално изискване за доказателство се счита наличието на фактура с описание на характеристиките на закупените резервни части, консумативи, извършени операции и надлежно попълнена сервизна книжка.

Няма нужда и някой да се ми се доверява. Може през dacia.bg да изпрати своето запитване със своите въпроси. Хората отговарят дори и да не им е приятно (може би). Няма нужда да разкрива VIN номер или нищо изобличаващо. Аз все пак си използвах моите имена, но ако някой се притеснява може да се пише John Doe .. зависи какво ще се пита хах
drekinov

Предишна

Назад към Jogger