Благодаря, gkolarov!
трябва да сложиш на везните нови зимни, било то и клас B на мокро или тези, на които имаш доверие и вече си използвал.
При мен няма голяма дилема, тъй като Фордът ми е с 15 цолови гуми и зимните ще отидат при новия собственик, аз взех Фулда Кристал Контрол за зимни, клас В , но имат двойни улеи за отвеждане и ми харесват повече от досегашните.
Днес се върнах от пътуването до София:
Изминато разстояние на газ 865 км, заредени 2х29 литра = 58 литра... Малко не ми се вярва да е това истиниския разход... по бордкомпютър е 7.4, което пак е добре (средна скорост 53 км/ч, с активен Старт-Стоп, Софийско градско + Ришки проход в ремонт...), за това само похвали. Газта ми свърши в движение (провокирано), на леко изкачване, при което двигателя хлъцна веднъж и си продължи спокойно. Бордкомпютърът се опитва да изчислява и някакъв оставащ пробег на газ, но в долната 1/4 на показанието е по-песимистичен и казва 0, а аз изминах още 40-50 км преди окончателно да спре. Което е добре, защото ти дава аванс да достигнеш място за зареждане.
Пътно поведение - добро, стабилно, уверено високо. Трябва да се внимава в сухи хлъзгави участъци - например нанесен пясък/баластра от банкета след дъждовете може да провокира нестабилност в завой. Отдавам го на сравнително тънките за размера на автомобила гуми.
Поведение на двигателя - най-ефективен е между 2000 и 3500 оборота, изкачванията ги правех на 4-та с около 2000-2200 оборота и се справяше.
А-колонките са сравнително широки отвътре и при преминаване на "фиби" в проходите трябва да се внимава с видимостта.
При движение с по-висока скорост - 110 км/ч на темпомат са при 2500 об/м, 120 км/ч са на 2700 об/м, и двете на 6-та. По-нагоре не съм ходил в скалата

Автоматични къси светлини - чудесно се адаптират към светлината, не светват твърде рано.
Автоматични чистачки - също изключително доволен - сами адаптират скоростта си към степента на валеж. Към София времето беше доста сприхаво и се справиха добре с пороя на влизане.
Камерата за заден ход при мокро време се цапа и трябва да се почисти с нещо, едва ли някой ще сложи пръскалки за почистване на този клас автомобил.
Възрастни на най-задния ред седалки имах през целия път на отиване. Там оплакването беше, че при дълъг престой може да се схванат краката, така че е хубаво да иима ротация в състава

На връщане двете деца бяха най-отзад - в детски столчета - 6-7 годишни юнаци нямаха проблем с това.
Предното стъкло е силно скосено и профилът на тавана на автомобила не е равен, а по-скоро клиновиден. Това води до две неща:
през лятото горната част на волана се нагрява малко повече, ако оставите колата на слънце или шофирате в 12-13 часа (когато слънцето ви огрява перпендикулярно), а през зимата - ако оставите непочистен сняг на тавана, то той неминуемо ще слезе върху предното ви стъкло
Единственото ми реално оплакване : още не съм намерил удобно положение за краката при шофиране. Поне за мен (185см, 78кг) дължината на седалките ми идва къса и при шофиране десния крак стои неестествено сгънат. Нямам болки от това, но може да е фактор за умора при по-дълги преходи.
Ако се чудите колко багаж се събира при 7 заети места, ето толкова:

- 1655406521587.jpg (154.04 KiB) Прегледано 1625 пъти
Една средна пътна чанта, 3 раници и едно малко спортно сакче. Хората с по-добри тетрис умения сигурно ще сложат още 1-2 парчета багаж

Може да се мисли за някаква вертикална мрежа, която да държи багажа, би събрал наистина повече.
На кратко - удобен за пътуване автомобил, от който непрекалено взискателни хора биха останали много много доволни...