от zeroheat » Пон Фев Пон, 06 Фев 2023 11:40:03 +0000, 2023 11:40 am
моята е вече на 10500 км. Когато не карам известно време на дълги разстояния (само градско по около 4-5 км/ден) , се появява това съобщение за нисък заряд на
и аз замерих с мултицет докато работеше колата и показваше стоиности около 14,8 V , което според мен е прекрасно, защото бях включил вентилатора на купето на макс, подгрева на седалките на макс и фаровете. На другите коли, които ъм имал, при подобни натоварвания напрежението спада на около 14 V. Имаме Клио 2002ра и там с всички консуматори на макс е 14,1V, а при загряла кола лятото показваше 13,8V. Така че в това отношение ми се струва, че Джогъра държи перфектни стойности.
Странното е факта, че пътувахме до Сандански, седяхме там 2 дни, върнахме се, колата преседя 10минути на улицата и след това тръгнах да я вкарвам в гаража и това съобщение за слабия акумулатор се появи. Противно на всяка логика. За 160км каране, би трябвало да е зареден до край. Колкото може да се зареди. Не виждам логика да се появи спадане. Иначе на следващия ден, сутринта замерих напрежението без да паля колата и показваше 12,5 V, което пак според мен е много добра стойност, спрямо температурите тея дни. Вярно, че е в гараж, но и в него си е доста студено. Може би около нулата, може би към -5 не знам точно. Да кажем, че е било 0. Та опитах и да запаля. Запали си без никакви проблеми и грешката за слабия акумулатор я нямаше вече. Но другата грешка за радара си седеше. Замих го. той се води, че е отпред точно под номера. Но грешката не изчезна. Също така забелязах, че колата работеше много неравномерно на празен ход. Дори като натиснеш газта оборотите падаха вместо да се качват. Почти гаснеше. Все едно се давеше. И миришеше доста на бензин. Но като поработи 3 4 или 5 минути, нещата се оправиха. После се превключи на газ и заработи идеално. Само да спомена, че аз досега съм зареждал бензин само 1 път, в деня, в който купих колата. И направих грешката да заредя пълен резервоар. Все още ми е почти пълен. Може би на 80 90%. Има вариант бензина просто да е стар. Все пак минаха 10тина месеца. Може би трябва да карам на бензин, аз да го изразходвам до резерва и после да си заредя 20 литра нов, да кажем на 100 октана и ще заработи по-добре сутрин на студено палене.