Здравейте,
ходих на тест драйв и карах 7 местния Jogger Extreme с бензиновия двигател 110 конски сили. Хареса ми като динамика и поведение на пътя. И сега се чудя дали да поръчам с този двигател или с по-малкия на газ. На година карам около 15к километра. По-големият двигател е една идея по-икономичен и съдейки по техническите им данни е по-пъргав осезаемо (10 секунди срещу 12.5). По време на тест драйва ми направи впечатление, че над 3000 оборота колата става много пъргава (турбото предполагам). На 4-та и 5-та предавки набира пъргаво. От 120км/ч. на 5-та предавка се нае и без да усетя вдигнах 150км/ч. 6-та предавка ми се видя като куц кон. Явно тя е за скорости над 120км/ч. и само магистрала. Аз ще я карам 80% извън градско по първокласната пътна мрежа с макс 90км/ч. Като ще ми се налага да изпреварвам камиони и по-бавни коли. Затова се двоумя дали да не взема с по-големия изцяло бензинов двигател. Вие какво мислите ? Питах дилъра за тест драйв на кола с по-малкия двигател на газ и ми казаха ,че нямат в момента, но на тази като включа ECO режима се доближавала като поведение до другата с двигателя на газ. Пробвах разбира се и не бях очарован. По ми хареса без ECO режим. И нещо друго си мисля ,че тоз исреден разход който го дават между двете от 5.6-5.7 л/100 км за 1.0 TCe (110 кс) и 7.6-7.7 л/100 км на LPG за 1.0 TCe ECO-G (91/101 кс) реално не е точно така. На газ гледам има стойност до 9.4 л/100 км. Данните ги взимам от тук:
https://www.auto-data.net/bg/dacia-jogg ... 10hp-44452https://www.auto-data.net/bg/dacia-jogg ... -lpg-45339В момента съм с тази кола:
https://www.auto-data.net/bg/renault-sc ... 13hp-10447 . На газ е и по рутинния ми маршрут дава точно 8/100 газ разход и 6/100 бензин. Обаче е мъртвец за изпреварвания. Отделно вече почва да ми писва да ходя през 3 месеца в сервиз все за нещо. Хората я правят много добре и като цяло си е стегната, но ...... като тегля чертата и имам усещането, че продължавайки да я ремонтирам в един момент, макар и след още 5 години (имам я от 6) ще съм налял в нея сума доста близка до тази на нов Jogger.
Освен колебанието ми за двигателя се чудя още дали 5 местната версия да взема или 7 местната. Главно заради разликите в спирачките, двете отваряеми прозорчета на трети ред, седалките ,които уж не ми трябват сега, ама човек никога не знае и потенциалните разлики при окачването в полза на 7 местния модел. Говорим за най-високото ниво на оборудване на Extreme.
Това ,което ми направи лошо впечатление по време на тест драйва бяха следните неща:
1. Повишен шум от въздушната струя около колата при скорост над 90км/ч. Четох тук в темата ,че май има лек, ама ..... знам ли. Жената ми е много на въпреки точно заради това и не мога да я убедя в обратното. Търся в нета някакъв технчиески начин или информация за да успея да й преодолея ветото, ама ..... нищо за сега

2. В задръстването при автоматичната старт-стоп система на колата ми направи впечатление, че двигателят като запали сякаш трака като на камион
3. В задръстването на празен ход (изключих старт стоп системата ,че "контролната кула" ме нахока, че гася двигателя поради некомпетентност) тресе. Което за чисто нова кола .... ми е направо шокиращо! Тя ако тресе от сега, какво да кажа като стане на 300К километра като сценика ми. Та той има по-спокоен празен ход. Вярно че аз хвърлям много усилия в ремонти за да е така.
Това са ми дилемите. Иначе много ми хареса. Обаче и парите не са малко (лично за мен), което насища ситуацията с изключителен драматизъм

А така ми се иска да изляза от порочния кръг да си купиш кола коптор и цял живот да си я кърпиш ....