900-1000 km с 45-50 л си е превъзходен разход. Де да можех и аз да мина 900 км с 50 л
!
Ще се пробвам обаче да направя 800-850 км с един резерв. Слагам си тубичката с 5-те литра и си карам докато спре. Ама това ще е едно баааавно пътуване.
Вчера се замислих и се ужасих. Ако не сте си правили сметката досега, ето ви чистата и гола истина. За 5 години, правиш 80 000 км (примерно, средно). С един среден разход от 7,5 л (за бензин), излиза, че за 5 години, ще съм изхарчил близо 6000 литра бензин х средна цена 2,25 (2,30) - дори не искам да смятам сумата по-нататък.
Леле, това си е едно околосветско пътешествие с кораб за 2-3 седмици ...! Погледната сумата като общо число ми изглежда страшна. Като я разбиеш месечно, не е толкова фрапиращо вече.
Снощи четох за електрическите автомобили (не за хибридите) и започнах да се замислям, когато станат като шир-потреба, дали не е добре да си боцнеш едно такова в тока. В най-лошия случай ще имаме електромобил с автономия около 60-70 км, което е идеално за градски ежедневни цели и като се изчерпи батерията, се включва бензинов електрогенератор (1,4 л), който зарежда батерията и през нея, с електрозадвижването, ще изкараш 500 км. Икономията от бензин за този пробег е ок. 5 пъти в литри (1,6 л на 100 км), а откъм пари ще е 4,5 пъти по-евтино да караш с ток. Генералният въпрос - колко ще струва един такъв модел и какви ще са данъчните и прочие привилегии, за които се говори в европейски мащаб? Ако колата ще ми струва 2х нормалната, мерси за икономията.